February 17, 2014

Betul Ke Nak BREASTFEEDING (BF) Anak?

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua ^_^
hari ni saya nk ber"blog" tentang fully BF ank.. saya buat banyak pembacaan dan research tentang breastfeeding (bf). Dengan hasil pembacaan tu, saya nyatakan sedikit sbnyak info tentang menyusukan anak sepenuhnya (exclusive breastfeeding)...
teruskan membacaa ^_^

1)  Bf is a tough job di mana, apabila anak lapar nak susu, hanya mommy seorang yang boleh bf anak. Only us. Kalau minum susu botol, si suami boleh tolong buat susu dan susukan anak, tapi bila fully bf, hanya mommy yang boleh buat kerja tu. Dan tak kira dalam keadaan macamana sekalipun, mommy tetap kena bagi anak susu (bf) bila baby lapar.


2) Sesetgh mommy ibu bekerja. Ada masanya balik lambat ke rumah. Kalau anak nak susu, macamana? Bila balik kerja dalam keadaan letih dan anak nak susu, mommy tetap kena bangun nak susukan anak. No excuse walau letih macamana sekalipun.


3) Bf mom cepat lapar dan makan banyak. Nak maintain slim, taknak gemuk, taknak buncit. Tapi katanya bila ibu tu menyusu, lepas menyusu gerenti akan lapar, pastu akan makan banyak sebab apa yang ibu makan, itu jugak yang pergi kat anak. Kalau saya nak slim, benda ni akan jadi penghalang untuk saya.


4) Anak dihantar ke babysitter. So macamana nak buat kalau anak tu minum susu badan sahaja?

So, itu cabaran breastfeed... Betul ke saya nak bf anak? Betul ke saya tak kisah jadi gemuk? Betul ke apa yang saya nak buat ni?

so kalau btul2 nak BF ank....mommys semua kne NEKAD...

Nekad.

katakan pada diri...

1) Saya bersedia untuk bangun malam untuk bf anak. Saya bersedia untuk memikul tanggungjawab itu, yang mana hanya saya yang boleh menyusukan anak. Saya bersedia untuk bf anak apabila anak lapar dan memerlukan saya.


2) Saya bersedia untuk bf anak walau dalam keadaan saya letih macamana sekalipun. Mungkin pada mulanya akan jadi sedikit sukar dan saya juga perlu masa untuk menyesuaikan diri, tapi saya yakin saya boleh melaluinya.!!! 


3) Bab gemuk dan buncit ni memang kritikal pada saya. Kalaupun saya gemuk dan buncit nanti, saya akan cari jalan penyelesaian untuk kembali ke berat badan yang ideal.


4) Melalui pembacaan saya, susu ibu perahan boleh disimpan dalam peti sejuk dan boleh dihantar ke babysitter. Ada caranya.

semuanya bermula dari azam yang teguh dari kita sndri untk breastfeed ank...
teruskan usaha!!!

6 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi admin. thanks for the info. Good entri btw. Anyway, free2 jemput datang ke blog i untuk info2 kekal fit dan slim.

      >>> Slim & Fit Semulajadi!<<<

      Delete
  2. Asalamualaikum...

    [ Multivitamin & Multimineral ]

    [ Vita-Lea Shaklee ]
    ~ merupakan suplemen yang seimbang dan komprehensif
    ~ diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral yang diperlukan oleh orang dewasa

    <3 Kebaikan Vita-Lea:-
    1. Meningkatkan kesihatan dan kecergasan menyeluruh
    2. Menyokong jangka hayat hati, usus dan kesihatan mata
    3. Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi
    4. Memberikan perlindungan terhadap kerosakan akibat serangan radikal bebas

    In Sya Allah <3
    { You are one step closer to a healthier life <3 }

    Pm/sms/wassap/call ke 019-4428773 untuk mendapatkan Shaklee anda :-) <3

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. yeah, thanks for information...

      https://projects.co.id/public/browse_products/view/661711/desain-kartu-undangan-ulang-tahun-anak

      Delete
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete