January 9, 2014

BOTOL SUSU DAN BPA FREE ???

Assalammualaikum dan Salam sejahtera..

New mommies and mommies y nak cri botol susu TERBAEKKKKK untuk baby mesti strees bila mula searching keperluan yang sesuai untuk baby kita kan?? tambah stress lagi...bila tanya pendapat encik suami, jawapan yang kite dpt... "abg tak kisah ape3 pun...yang pnting baby dpt terbaik...apa2 pun die ok" ,,,adoiii....lagiii laaa buat kita kompiusss nk pkir mne yang sesuai yee...


berbalik pada tajuk asal, ptg ni...akak nak share tentang BOTOL SUSU...Botol susu pun besar pengaruhnyee..jum kita same2 bace hasil blogwaking akak :)



BOTOL SUSU BPA FREE??? 


1. APAKAH ITU POLIKARBONAT?
Polikarbonat adalah plastik yang digunakan dalam pembuatan botol susu bayi.

2. APA ITU BISPHENOL A (BPA)?
BPA ialah bahan kimia industri yang ditambah dalam botol susu bayi polikarbonat untuk menjadikannya keras dan lutsinar.

3. BAGAIMANA MENGENALI BOTOL SUSU BAYI POLIKARBONAT?


Botol susu bayi polikarbonat ini boleh dikenalpasti melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi seperti berikut:

Botol susu bayi yang bebas BPA biasanya dilabelkan dengan perkataan ‘BPA free’ atau ‘Bebas BPA’.

4.APAKAH KESAN BPA KE ATAS KESIHATAN MANUSIA?
BPA diketahui boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon yang menyebabkan gangguan sistem fungsi tubuh.

5.BAGAIMANAKAH BAYI BOLEH TERDEDAH DENGAN BPA MELALUI BOTOL SUSU POLIKARBONAT?
BPA boleh berpindah daripada botol susu polikarbonat ke dalam susu bayi seperti berikut:
  • Permukaan dalam botol susu bayi yang calar atau rosak
  • Air panas dimasukkan terus ke dalam btol susu bayi

BOTOL SUSU ANTI COLIC???
Selain dari itu..ada jugak botol2 susu yang anti kolik..haaaa...anti kolik? apa pulak tu anti kolik??? meh sini nak share apa itu anti kolik menurut pembacaan akak..

Biasa mak-mak kita panggil COLIC tu tersedak. Mula2 akak pun terfikir-fikir,apa itu colic..anti colic..botol anti-colic..rupa-rupanya membawa maksud tersedak tu la.Ini mengikut kefahaman akak ye..hasil dari pembacaan.seeloknya kita beli botol susu yang anti colic untuk baby kita.Sebabnya susu hanya akan mengalir keluar jika bayi sedut puting botol susu dan bukannya susu sentiasa mengalir keluar.jadi,flow susu yang diterima baby juga cantik je..

Lagi satu yang akak faham melalui pembacaan akak,botol susu anti colic tu juga elok untuk mengelakkan bayi dari kembung perut.ini kerana,tiada angin yang akan disedut bersama oleh baby kita.hanya air susu yang mengalir keluar bila baby sedut puting botol..

Puting botol susu baby macam mana pulak yang nak beli? aduyaiii...sebab tu mommies2 stress. sampaikan puting botol susu pun kita bingung nak pilih kan??.. Baby tak lahir lagi mommies dah fikir semua yang terbaik untuk baby.. akak percaya,bukan kita sorang macam ni. Semua ibu2 kat luar pun sama.kan?


PUTING BOTOL SUSU..WIDE NECK? STANDARD NECK? 
SIZE 1, SIZE 2, SIZE 3?

ok2..info puting botol baby pulak. Jom baca...

Perkongsian akak mengenai kefahaman puting botol susu ni pulak..kalau Standard Neck ni,puting botol susu yang standard la..kira puting botol susu yang kurus,yang biasa kita tengok. 
Kalau puting botol susu WIDE NECK pulak..adalah puting botol susu yang clone mum nipple. haaa..macam mana tu? kiranya..puting ni,kalau kita bagi baby kita hisap..baby tak konpius la..mana puting botol susu dan mana mum nipple ^___^
bukan nak menipu baby..tapi kita tak nak baby kita ni,nak mum nipple je. kalau yang bekerja dan nak ke kelas macam kita ni,terpaksa tinggal baby kan..so,puting botol susu yang bersesuaian sangat penting.


Jenis-jenis puting botol susu yang akak jelaskan di atas ^^
Slim neck = standard. 
Wide neck yang mimic mum nipple. 

InsyaAllah..
kalau mommies nak share tentang botol...boleh kita kongsi rmai2 dgn mommies2 lain ^_^
semua ibu nak yang terbaik untuk anaknya kann??
akak update info yang lain pulak next time, semoga bermanfaat untuk mommies
Assalamualaikum



No comments:

Post a Comment